Eerlijk is eerlijk; leven in Frankrijk is niet iedereen gegeven. Vaak gaan we hier naar toe omdat we verliefd zijn geworden op de mooie dingen. Zoals de muziek en films uit de jaren zeventig, de uitgestrekte en ongerepte natuur, de quasi romantische restaurantjes, de ‘zucht meisjes’, de palmen langs de boulevard en het azuurblauwe zeewater. Of de lol van het ‘lopen als een local’ met een stokbrood onder de arm, gevolgd door een moment van rustig liggen in een parkje omringd door verse kaasjes, een flesje wijn en uw geliefde. Dat kan natuurlijk ook in Nederland, al moet u dan wel eerst even de hondepoep aan de kant schuiven. Vele Nederlanders en Vlamingen gaan jaarlijks naar Frankrijk op vakantie, en de Nederlandse meerderheid heeft gemiddeld na tien jaar de woordenschat aangevuld met ‘un bakket sievoepleh’ en ‘ooievaar’. Gelukkig komt u met een glimlach en handgebaren ook in Frankrijk een heel eind.
Wonen in Frankrijk
Slechts enkelen onder ons wagen de sprong om daadwerkelijk in Frankrijk te gaan wonen (en werken). Net als wij, nu tien jaar geleden. We kennen persoonlijk niet zo veel Nederlanders hier, dat was ook niet de reden om hier te gaan wonen. Maar toch is het wel grappig om verhalen te horen van medelanders in La belle France. Radio verslaggever en goede vriend Joris Kreugel bezocht o.m. de Côte d’Azur en interviewde verschillende mensen die hier al jaren verblijven. Waaronder ondergetekende.
EK radio serie
De NPO Radio 1 serie ‘Leven als God in Frankrijk’, levert heerlijke luisterverhalen op; een verademing naast het gebruikelijke vlakke radio entertainment. Het team van Radio 1 vraagt zich af: kan je nog wel leven als God in Frankrijk en hoe doe je dat? De verslaggevers maken tijdens de EK-weken een reis langs Nederlanders die door heel Frankrijk wonen. Laura Kors loopt door nachtelijk Parijs met fotograaf Bart Koetsier. Sinds twee jaar trekt hij er 4 keer per week op uit om de ‘ onderkant van de samenleving die ‘s nachts naar buiten komt’ te fotograferen. Van vechtpartijen tot eenzame schoenen, volgens Koetsier is Parijs ‘als een mooie vrouw die hem avond aan avond naar buiten lokt’. Joris Kreugel gaat op bezoek bij Peter van Santen, honorair-consul in de Cote d’Azur. Hij vertelt onder andere over de armoede waar hij zich zorgen over maakt in dit gebied. Laura Kors ging ook op bezoek bij Fanny Rutgers, die al 30 jaar lang als onderwijzeres op een school in een buitenwijk van Parijs werkt. (De Lycee Internationale in Saint German en Laye). Op Franse scholen staan discipline en hiërarchie nog hoog in het vaandel. “Dat wij in Nederland ‘je’ tegen de onderwijsinspecteur zeggen wordt door mijn Franse vrienden nauwelijks geloofd”. Elke dag eten de kinderen warm op school en tot 2009 konden leraren en eindexamenleerlingen daar nog nog wijn en bier bij drinken in de kantine. Sinds 1,5 jaar worden er niet alleen brandoefeningen gehouden, maar worden kinderen ook getraind om te gaan met terroristische indringers (heel stil onder hun tafeltje zitten) en aanvallen met chemische stoffen (ventilatieroosters afplakken en stilzitten om zuurstof te sparen).
Joop Zoetemelk
U kunt ook een aflevering beluisteren met wielericoon Joop Zoetemelk die al 44 jaar in Frankrijk woont na verliefd te worden op een Franse vrouw. De nuchtere Hollander vindt de Fransen op het platteland ook nuchter. Aanpassen was dan ook geen enkel punt. Aan zijn omvangrijke achtertuin grenst 10 hectare natuurbos, dat ook van hem is. Joop fietst nog bijna dagelijks op 1 van zijn 2 moderne racefietsen. De fietsen waarmee hij de Tour (1980), de Vuelta (19179) en het WK op de weg (1985) won staan op de zolder boven zijn garage. Daar hangen naast zijn medailles, ook bijna al de truien (gele, bolletjes, WK etc..) die hij won in zijn carrière. Zoetemelk was de allereerste winnaar van de bolletjestrui (1975). Ook zijn er een paar oude noren te vinden. Hij begon namelijk ooit met schaatsen, waarbij hij in de zomer ging wielrennen om zijn conditie op pijl te houden. ” Maar ja, het fietsen ging me veel beter af, dus ging ik dat doen”.
Live of terug luisteren
De items worden dagelijks live uitgezonden via NPO Radio1, tussen 15.00 en 15.30 uur in de rubriek: Leven als God in Frankrijk. Alle uitzendingen kunt u terug luisteren via de ‘Gemist’ knop de NPO1 site. We hebben de gemiste uitzendingen vast voor u klaar gezet met deze link.