Ineens gaat de telefoon. Het is woensdagmiddag, iedereen is lekker thuis. “Hebben jullie ook de SMS gekregen?”. SMS? Van wie? Binnen vijf minuten lijkt iedereen om ons heen in rep en roer want blijkbaar heeft de ene helft van onze vriendenkring een Oranje Alert SMS gekregen en de andere helft niet. Twitter biedt zoals altijd uitkomst als het gaat om het laatste nieuws. Er is volgens de Meteo aan de Cote Azur een megastorm op komst, net zoiets als toen we vorig jaar bijna met de auto onder water reden. Ik kijk naar de blauwe lucht en zie niets dreigends. ‘Kijk ’s achter je, schat’ zegt Jo zachtjes.
De steengrijs gekleurde Alpen met de Baou als ons vaste herkenningspunt gaan naadloos over in een lucht die er zo mogelijk nog grijzer uit ziet. ‘Okee, allemaal de ramen dicht, konijnenhok onder het afdak, alle kussens naar binnen, stoelen en parasols inklappen, speelgoed opruimen en telefoons naar binnen!”. Als een volwaardige militaire operatie rennen we rond om alles te beschermen tegen De Storm der Stormen, zoals de meteo het dreigend noemt. Om tien uur ’s avonds is alles binnen en vastgesjord, alsof we een vloedgolf verwachten. Maar er komt niets qua regen. Pas om drie uur ’s nachts gaat het waaien en eindelijk een beetje regenen, maar dat is het dan ook. Gelukkig maar. In de Var werd wel een wereldrecord gevestigd; bijna zesduizend gemeten bliksemflitsen in twee uur tijd.
Wij hielden het droog, al kan dat niet worden gezegd van de manager van Grand Hyatt Hotel Martinez in Cannes Cote Azur. De man barstte in huilen uit toen een automobilist zijn auto dwars door de draaideur van het peperdure hotel aan de Croisette naar binnen reed. Gelukkig was het geen gewone auto, het ging hier om een McLaren Mp4 Spider ter waarde van 233.00 euro. Dat is nog eens in stijl binnenkomen. Blijkbaar kon de man het verschil niet vinden tussen vooruit en achteruit.
Dat geldt ook voor de Franse bevolking die ondanks alle terreurdreiging het toch belangrijk vond om weer eens te gaan staken tegen de Arbeidswet hervormingen. U weet wel, de nieuwe wet die bepaalt dat je eindelijk kan worden ontslagen als je niet goed je werk doet. Aan de ene kant logisch dat zoveel Fransen bang zijn voor die wet, want nu is hun bestaan een stuk onzekerder geworden. Nooit meer eindeloos koffieleuten in de baas zijn tijd en nooit meer aan je rommelige bureau doen alsof je wat doet zonder iets te doen. Een staking tegen de nieuwe Arbeidswet trok slechts 700 luie mensen in een optocht door Nice Cote Azur. In Parijs gingen radicale werkweigeraars uit frustratie over zo’n lage opkomst en eigen wijsheid van de regering op de vuist met de politie. De arme politie die net bezig was om een vluchtelingen kamp van 2100 Afrikanen te ontruimen. En zo heeft de een wel een baan maar wil niet werken, en de ander wil wel werken maar heeft geen baan.
De aankomende verkiezingen gaan natuurlijk ook over dit thema; onder Hollande zijn er vrijwel geen serieuze banen bijgekomen en werden er teveel fabrieken gesloten. Christian Estrosi, de gouverneur van Alpes Maritimes riep nog maar eens op om op Sarkozy te stemmen. Deze riep in de pers op om alle 15.000 jihadgangers die in Frankrijk als ‘gevaarlijk en ontplofbaar’ staan geregistreerd, preventief op te sluiten. Hij vergat er bij te vermelden dat er geen gevangenissen meer vrij zijn; die zitten al overvol met hun broeders. Misschien dan toch allemaal tegelijk laten ontploffen, op een mooie open plek?
De Promenade des Anglais laat zich in ieder geval niet meer gebruiken voor een aanslag. Nieuwe maatregelen zijn in de maak; zoals een extra rij palmbomen (altijd gezellig), een gescheiden wandelpad voor voetgangers en meer camera’s die automatisch van alle auto’s die passeren de kentekenplaten registreren. Grappig is dat je hier niemand hoort klagen over een dergelijke schending van privacy, zoals dat in Nederland wel gebeurt. Als je eenmaal moet kiezen tussen veiligheid en privacy, dan is de keuze na een aanslag simpel.
Niet zo simpel is de burkini kwestie; het advies van de Hoge Raad werd door sommigen opgevolgd en andere gemeenten doen toch gewoon wat ze willen. In Cagnes sur Mer en Golfe Juan aan de Cote Azur is het verbod nog steeds geldig, omdat mensen zich aan burkini’s in zee stoorden.
Nog meer storingen, dit keer bij SFR. Deze Franse telefoon provider lokte ook mij dit jaar in de val om over te stappen van Free en Virgin. Met een multipack aan familie voordeel zouden we 40 gigabyte aan data per maand gratis krijgen. Altijd handig met van die meiden die Youtuben, Musicaly-en en via WhatsApp met de hele wereld praten. De werkelijkheid is dat de Internet snelheid bij SFR werd gehalveerd en onze telefoons het vaker niet dan wel doen. En deze week was het weer raak; grote delen van het SFR gebied lag er een paar uur uit. Inmiddels hebben 200.000 mensen hun SFR abonnement opgezegd. Morgen zijn dat er 200.001.
Zoveel mensen zijn er niet aan het jagen maar dat u moet oppassen in uw achtertuintje is wel een feit. Het jachtseizoen is geopend en dus gaan Jan Klaassen en zijn kornuiten op jacht. Daar wordt nog weleens misgeschoten; zo schoot men per ongeluk vorig jaar een tuinierende bejaarde dood. Bij Grimaud ging het deze week mis; een wild zwijn nam wraak toen zijn hele zwijntjes familie werd uitgemoord. De schuldige jager werd aangevallen en is met ernstige hoofdwonden en gebroken pols afgevoerd per helicopter. Dat zwijn ligt niet op uw bord als het wild seizoen in de restaurants wordt voortgezet. Eerlijk is eerlijk; sanglier is verrukkelijk.
U kunt wel alvast een lekker wijntje uitzoeken voor als u in november een zwijnenbout of biefstuk uit de supermarkt meeneemt. Tot half oktober vieren alle grote supermarkten feest met een Wijn Festival. In de praktijk betekent dat zes flessen wijn halen en vier betalen. Dat is toch een mooi begin van de week.
We zien u graag weer ergens op het strand; met zeewater van 23 graden en een heerlijke 28 graden overdag.