Het is alweer tien jaar geleden dat we in Frankrijk aan de Cote d’Azur neerstreken. Wat mij altijd bij is gebleven; is hoe geweldig ik het vond om, ook al was het december, in het zonnetje te ontbijten en de kinderen in de tuin te zien spelen, tussen de olijfbomen en citrusbomen. En dat ze vol trots aan kwamen rennen met een citroen:-)
Het grappige was dat Sophie toen nog vier jaar, er heilig van overtuigd was dat er een stokbroden bos bestond! Als we stokbrood hadden vroeg ze; uit welk bos komt dat? Heel grappig, Juul en Tom, om jullie kleine zusje dit te laten geloven:-)
Nu tien jaar later, heb ik nog steeds datzelfde gevoel, hoe bijzonder het is dat je de citroentjes uit je boom kan plukken. Helaas geen stokbroden:-)
Liefde uit de natuur
De boom zit helemaal vol met overheerlijke citroenen. Zo hebben we hier in Menton ook iedere jaar het citroenen feest. Daar komen wel zo’n 235 000 bezoekers op af en er wordt 145 ton aan citrusvruchten verbruikt. Prachtige praalwagens, en alles in het teken van dat mooie gele vruchtje, de citroen. Echt een bezoekje waard!
Toen we hier kwamen wonen, was onze citroenboom kaal en leeg, en dit terwijl hij toch vier keer per jaar vrucht zou moeten geven. Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer aandacht en liefde je geeft aan de natuur, hoe meer je wordt beloond. En dat worden we! De tuin is nog nooit zo mooi geweest en de prachtige fruitbomen staan met een overvloed van de lekkerste vruchten.
Zo hebben we ook een sinaasappelboom die ook vol hangt met vruchten, en nu wil het dat ik een heerlijk recept heb met o.a. deze 2 citrusvruchten. De combinatie van groenten en fruit is zo waanzinnig lekker. En gezond!
Een braadslee vol vitamientjes
Je hebt nodig voor 4 personen;
– 3 sinaasappels
– krielaardappeltjes
– 2 citroenen
– 4 zalmmoten
– 2 knollen venkel
– 2 grote bospenen
– 3 tenen knoflook
– 2 eetl grove mosterd
– 1 ui
– olijfolie
– verse peterselie
– koriander
– tros tomaatjes
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Snij de venkel, wortel en ui.
Halveer de trostomaatjes, pers de 3 teentjes knoflook.
Kook de krielaardappeltjes bijna gaar, en halveer ze.
Laat de wortel koken totdat je er met een vorkje in kan prikken.
Snij de sinaasappelen in kleine partjes.
Snij de citroenen in mooie schijven.
Leg in de braadslee of ovenschaal de zalmmoten, maak ondertussen de dressing van mosterd en olijfolie en knoflook in een schaaltje.
Giet dit over de zalmmoten, leg er een citroenschijf op.
Leg alle groenten, sinaasaasappel, peterselie, koriander, erover heen en maak er een mooi kleurig palet van:-)
Giet er nog een flinke scheut olijfolie overheen, en laat de vis in 15 min. in de oven gaar worden.
Et voilà! Een heerlijke braadslee vol vitamientjes.
Tot volgende week,
Jo