Allereerst mijn excuses dat de ‘Jo kookt aan de Côte’ rubriek wat later is. Maar ja, we zijn lekker druk geweest met de schoolvakanties van de meiden en natuurlijk tussendoor het werk dat altijd doorgaat. Teksten schrijven, de website bijwerken, vertalingen en iedere week een aantal aanvragen en bezichtigingen van mensen uit Nederland, Saudie Arabië en Engeland. En dan moet ook nog het huishouden worden gedaan! In dit soort drukke weken maak ik iets dat super snel klaar te maken maar ook nog eens erg lekker is.
Toen we 11 jaar geleden naar Frankrijk verhuisden en we bij locals werden uitgenodigd voor een borrel, viel mij op dat er 9 van de 10 keer een ‘Pâte Feuilletée’ was klaar gemaakt. Heerlijk en simpel met een lekker glas wijn erbij. Grappig want in Nederland maakten wij juist voor een apèro een Franse kaasplankje klaar, iets wat hier eigenlijk een onderdeel van het avondeten is:-).
‘Pâte Feuilletée’ is het best te vergelijken met dun bladerdeeg, perfect voor een hartig taartje of een superlichte pizza. Mijn Franse vriendin Marie die ik inmiddels alweer 11 jaar ken, maakt ook vaak even zo’n hartig hapje en van haar heb ik de kunst een beetje afgekeken. Ik blijf het lekker vinden, ook omdat het met allerlei groenten en fruit te combineren is en het is qua calorieën lichter is dan een pizza.
Ab en de meiden vragen regelmatig of ik weer een zo’n lekkere Feuilletée wil maken. Zo’n Pâte feuilletée is bladerdeeg in de vorm van een ronde pizza en daarop liggen dan heerlijke groenten, maar ook met fruit smaakt het heerlijk. Je kunt bij de supermarkt dit bladerdeeg kant en klaar kopen in rolletjes. Erg praktisch om het in huis te hebben. Mijn lieve Nederlandse vriendinnetje Tal koopt als ze hier is, een paar van die deegrolletjes en vriest ze dan thuis in Nederland in. Goed idee! Je rolt het uit en legt ervan alles op. Echt ideaal als je weinig tijd hebt. ‘La flemme’ zeggen ze in het Zuiden en dat betekent net zoiets als ‘Ik heb even geen zin’.
Ik heb twee lekkere variaties van een Pâte Feuilletée: een hartige en zoete. Allebei heerlijk!
Bon appetit,
Jo
Hartige Feuilletée
Rol het deeg uit op de bakplaat. Gebruik het bakpapier dat om het deeg heen zit gerold. Smeer de bodem in met grove Franse mosterd en bedek het daarna met schijfjes verse tomaat. Wat verse uienringetjes is lekker, net als mozzarella kaas of gewone geraspte kaas. Tien minuten in de oven op 160 graden en smullen maar. Ook hier kan je variëren met wat er nog in de koelkast ligt; een courgette in schijfjes, paprika, aubergine, eigenlijk alles!
Zoete Feuilletée
Dit wordt een soort calzone produktie, zo’n dubbele pizza. Bedek een glazen ovenschaal met het Feuilletée deeg en bak in een koekenpan stukjes kip in de olie met knoflook, kerrypoeder en gember. Breng het verder naar keuze op smaak; ik doe er sowieso altijd wat Kurkuma bij. Giet er wat keukenroom of kokosmelk zodat het een smeuïg mengsel wordt. Voeg als laatste rode kersen zonder pit toe; uit zo’n glazen pot. Giet het geheel op de deegbodem. Strooi er geraspte kaas over een en dek het geheel af met nog een rolletje Feuilletée deeg. 35 minuten in de oven op 160 graden en dan aan tafel!