Zoals u wellicht weet, eten kinderen in Zuid Frankrijk tot 15 jaar gewoon een driegangen menu op de openbare school. Dat is gezond en handig; zo leren ze meteen tafelmanieren en om van alles te eten; zelfs roquefort, slakken en oesters worden (incidenteel) geserveerd aan de smurfen. De schoolkantines in Vallauris – Golf Juan hebben deze week aangekondigd om vanaf september 2016 de menukaart aan te passen; het is straks niet meer mogelijk om varkensvlees te weigeren. “Varkensvlees komt van onze Franse boeren en hoort gewoon bij de Franse cultuur. We maken geen uitzonderingen meer”, aldus de burgermeester die het voorstel steunde. Geen ontslagen of acties dus in de varkensvlees sector als iedereen dit initiatief overneemt. Het behoud van werkgelegenheid weegt zwaar in Frankrijk en het is een mooi stukje cultuurbehoud. In de Alpes Maritimes blijft de werkloosheid immer stijgen; je vraagt je soms ook echt af of er niemand moet werken als wij in de rij staan voor een tafeltje in het zonnetje (nee, gelukkig hebben wij geen baas). De RSA, zeg maar het UWV van Frankrijk gaat een nieuwe maatregel invoeren; wie twee keer een aangeboden baan weigert, krijgt geen uitkering meer. Jaja, niet een beetje minder uitkering, nee, helemaal niets meer. Dan weet u straks waarom, als u chagrijnige nieuwe gezichten ziet bij de kassa van uw supermarkt, de parkeergarage ingang of bij de groenvoorziening.
Meer chagrijnige gezichten waren er deze te zien in Cannes: een groep zigeuners die we eigenlijk Reizigers moeten noemen, wilde met 15 caravans volgepropt met opa, oma en twintig kinderen gezellig op een parkeerplaats in de stad gaan staan. Toen de politie snel reageerde en de toegang blokkeerde, besloten de zigeuners met hun Mercedes SLK 500 en andere bolides de aanvoerwegen naar Cannes blokkeren uit onvrede over het gebrek aan faciliteiten in Cannes zoals water en stroom op de parkeerplaats. Zeker nog nooit van een camping gehoord. Maar ja, daar moet je inderdaad voor betalen. Ik begrijp sowieso niet waarom zigeuners hier naar toe komen terwijl er een serieuze griep epidemie heerst. Er is al iemand overleden aan de gevolgen van de griep en tientallen mensen liggen rillend met koorts en kots bewegingen in het ziekenhuis. Brr, hier houden we de griep buiten de deur met L52 druppels en verse spinazie met gember in de sapcentrifuge. Mocht u toch de griep krijgen, blijf dan zeker uit de bergen weg. Door de wisselende weersomstandigheden is verse sneeuw gevallen op slappe sneeuw waardoor er een soort plumpudding van sneeuw ligt. Een keer hard niezen en u veroorzaakt een lawine. Gezien de combinatie van veel niezende mensen in de regio en slappe sneeuw zijn er nu lawine waarschuwingen in Isola 2000 en Auron.
Dan toch maar beneden aan de kust wat sportiviteit opzoeken. Bij de lokale voetbalclub van Nice, OCG Nice drinkt men deze week champagne: de club is gekocht door een Saudische Prins die liever niet bekend wil worden. Hij zal het niet leuk vinden dat de Allah Akbar fans van voetbalclub Marseille dit weekend niet welkom zijn vanwege de Nationale Staat van Beleg. ‘Liever een halfleeg stadion dan een stadion vol met ellende’, zal men hebben gedacht. Nog meer ellende was helaas te zien in de straten van Nice. Daar schijnt men -zo blijkt nu pas – wekelijks straatvechtpartijen te organiseren; u weet wel net als in de film Fight Club. Dit keer liepen de gevechten een beetje uit de hand doordat vier Russische vechters na de wedstrijd nog even lekker doorgingen met boksbeugels en messen. De vier ‘sporters’ zijn gearresteerd en de stekker is uit de straatgevecht organisatie getrokken.
De stekker blijft er gelukkig goed in zitten bij Eccity Motorcylces, een milieubewuste start up in Grasse. Zij mogen Parijs gaan voorzien van 400 elektrische scooters. Het bedrijf dat in 2011 ontstond uit frustratie over de lange autofiles in Sophia Antipolis, leverde al elektrische scooters voor de verhuur in Monaco en Aix en Provence. Het bedrijf verwacht de komende jaren verder te groeien.
Nog meer groei ambitie en blijdschap bij vrijwel alle ondernemers aan de Cote d’Azur. De steden Nice, Cannes, Saint Laurent du Var en Cagnes sur Mer zijn officieel uitgeroepen tot Internationale Toeristen Zone. De regering in Parijs heeft toestemming gegeven voor alle winkels om zeven dagen per week open te blijven. Tot middernacht aan toe. Ik zie mijzelf niet snel om 11 uur s’avonds door de Cap 3000 of naar de bakker wandelen, maar met toeristen weet je het nooit. Het is ieder geval goed voor het service aanbod, al zal het nog niet meevallen om gemotiveerde werknemers te vinden die tot middernacht tussen de kledingrekken willen hangen. Mocht u in ieder geval gek zijn op winkelen, dan is dit natuurlijk wel een mooi Valentijns kadootje.